Untitled-design-3 (1).jpg

Jeren viikko ilman muovia

  • Kotitalouksien osuus Suomen muovijätteestä on 80 % (108 miljoonaa tonnia). 
  • Kotitalouksien muoveja on kierrätetty vuodesta 2016 lähtien, ja arvio vuonna 2019 kierrätetystä muovista on 19 miljoonaa kiloa. Yhdeksän kymmenestä muovipakkauksesta päätyy edelleen sekajätteeseen. 
  • Vain noin 40 %, tai 15 miljoonaa kiloa yritysten muovipakkauksista kierrätetään. Loput päätyvät sekajätteeseen ja poltetaan teollisuuden voimaloissa. 
  • Vuoteen 2025 mennessä muovipakkauksista tulisi kierrättää 50 %

Näiden mielenkiintoisten lukujen takia päätin haastaa itseni ja olla ostamatta mitään muovia sisältävää viikkoon. Tähdennetään vielä, että haasteeni koski tällä kertaa vain ruokaostoksia. Muovia on kaikkialla – etenkin käyttötavarat valmistetaan lähes aina vähintään osittain muovista – mutta halusin keskittyä kertakäyttömuoveihin, joihin on puututtu jopa EU–tason direktiivein. 

Iso parannus pienellä vaivalla 

Ensimmäisenä päivänä tein kauppalistan aivan niin kuin olen tottunut tekemään, eli miettimättä etukäteen sen kummemmin, miten tuotteet on pakattu. Listani kahdeksasta tuotteesta seitsemän oli pakattu muovipakkaukseen. 

Toisena päivänä kiinnitin jo enemmän huomiota kauppalistan laatimiseen miettien nimenomaan tuotteen pakkaamista ja mahdollista muovijätettä. Jälleen kerran listallani oli kahdeksan tuotetta, mutta vain neljä oli pakattu muoviin. Tein muutoksen ostamalla yksittäispakattujen tuotteiden sijaan irtotuotteita. Tämä tarkoitti minun tapauksessani liha- ja kalatiskin hyödyntämistä. Samalla nousi myös ostoskoriini kotimaisuusaste. 

Aika helppo ja merkittävä parannus pienellä vaivalla, eikö vain?  

Kolmantena päivänä ihmettelin vihannesosastolla yksittäispakattuja tuotteita. Tutustuin mm. kestohevipusseihin, joilla sain ostettua mm. perunoita ”muovittomasti”.  

Kurkkuni ostin kuitenkin hyvällä omallatunnolla muoviin pakattuna ja laitoin pakkauksen asianmukaisesti muovinkierrätykseen. Tämä siksi, että kurkku on voimakkaasti vettä haihduttava tuote. Pakkaamattomana sen säilyvyys on merkittävästi huonompi kuin muoviin pakattuna. Pakattu kurkku säilyy jopa 2 viikkoa pakkaamatonta pidempään, joten monessa tapauksessa muovin ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin pilaantuvan kurkun. 

Havaintoja ja heränneitä kysymyksiä 

Jatkoin kokeiluani viikon ajan ja tulin siihen tulokseen, että en pysty hoitamaan päivittäisiä ostoksiani täysin muovittomasti. Toisaalta muovissa on paljon hyvääkin, kuten aiemmin totesimme.  

Epäonnistuinko siis? Onko asianmukaisesti kierrätettykin muovipakkaus paha juttu? Ja miten muovipakkausten kierrättäminen oikeastaan tapahtuu? Mitä muovituotteita voi kierrättää ja mitä ei? Mistä tietää, että pakkauksen voi laittaa muovinkierrätysastiaan?

Screenshot-2021-10-18-at-13.48.56.png

Oli positiivista huomata, kuinka paljon muovipakkauksien merkinnät ovat kehittyneet, vaikka eri valmistajien välisiä eroavaisuuksia vielä paljon löytyykin. 

Pakkausmuovit ohjeistetaan kierrättämään puhdistettuina. Siihen on selkeä syynsä: likainen, kuten biojätettä tai nesteitä sisältävä muovipakkaus voi pilata samassa erässä olevien muovipakkausten kierrätyksen. Automatisoitu käsittelyprosessi kun ei osaa käsitellä muovien seassa olevia sattumia. 

Miten sitten puhdistaa esimerkiksi viilipurkki tai muu elintarvikemuovipakkaus? Nyrkkisääntönä voi pitää, että mikäli puhdistukseen tarvitaan lämmintä vettä ja pesuainetta, on ympäristön kannalta parempi kierrättää pakkaus sekajätteenä. Jos taas kylmällä vedellä huuhtelu riittää, kannattaa se tehdä ja laittaa pakkaus muovinkeräykseen. 

Monet ovat varmasti huomanneet, että markkinoille on tullut paljon vaihtoehtoisia materiaaleja perinteisesti muoveista valmistetuille tuotteille, kuten kertakäyttöastioille. Suurin syy on EU:n kertakäyttömuovi- eli ns. SUP-direktiivi. Direktiivin myötä mm. pikaruokaravintoloiden pillit ovat pahviintuneet ja aterimet muuttuneet puisiksi. 

Mekin teemme osamme 

Lyreco lähettää joka kuukausi yli 50 000 pakettia Vantaan logistiikkakeskuksesta. Meille onkin erittäin tärkeää ottaa käyttämiemme materiaalien ympäristövaikutukset huomioon. Meilläkin on vaihtoehtoja muoville: vaihtoehtoisena pakkausmateriaalina mainittakoon esimerkiksi sellutuotannon sivutuotteena syntyvästä mäntyöljystä valmistettu pakkauskelmu.

jere-profile.png

 

Jere Jokinen

QSS MANAGER