joulupallot

Hyvää Joulua, Merry Christmas! Päivä vapaaehtoistyössä World Visionin toimistolla

Vähän jännitti, kun soitin Suomen World Vision –toimipisteen ovikelloa. World Vision on kansainvälinen kehitysyhteistyöjärjestö, jonka yhtenä tärkeänä toimintamuotona on kummilapsitoiminta. Olin ilmoittautunut päiväksi vapaaehtoishommiin lajittelemaan ja kääntämään kummien joulutervehdyksiä kummilapsille ympäri maailmaa. 

Keittiön kautta, kuppi kahvia matkaan ja sitten ”työhuoneelle”. Pienen huoneen pöydän ääressä oli jo kaksi vapaaehtoista, ja pöydän ympärillä laatikoita täynnä vastauslähetyskuoria. Ei muuta kuin kirjeveitsi käteen ja kuoria avaamaan. Enpä muista, milloin olin viimeksi kirjeveistä käyttänyt, enkä varmasti koskaan näin intensiivisesti, kahden tunnin ajan. 

envelope-2575249_640.jpg

Suomessakin kummit lähettävät vuosittain tuhansia joulutervehdyksiä. Nämä toimitetaan World Visionin Suomen toimistolle, jossa jokainen kuori avataan, lajitellaan, kirjataan, tarvittaessa käännetään ja lopuksi toimitetaan kohdemaihin kummilapsille. Järjestelmällinen ja tarkka siis pitää olla. Englannin- ja espanjankieliset omaan laatikkoonsa ja suomenkieliset, käännöstyötä odottavat, omaansa. Jotta kummin tervehdys löytää oikean lapsen, on jokainen kortti varustettu QR-koodilla, joka luettiin koneelle.  

Iltapäiväksi vapaaehtoisia tuli paikalle useampia; eläkeläisiä, opiskelijoita ja vapaapäivää viettäviä. Tämä olikin hyvä, sillä nyt päästiin aikaavievimpään osioon – suomen- ja ruotsikielisten tervehdysten kääntämiseen englanniksi tai espanjaksi. Ensimmäisten korttien kohdalla jännitti, miten tämän nyt kääntäisi niin, että viestin sisältö välittyisi juuri oikeanlaisena. Muutaman kortin jälkeen alkoi jo sujua. Useimmissa korteissa lähetettiin lämpimiä jouluterveisiä, kyseltiin lapsen koulunkäynnistä ja lapsen ja perheen voinnista.

Aika monessa kortissa kerrottiin myös Suomen talvesta; lumesta, jäisestä maasta, kylmyydestä ja talviharrastuksista. Osaan oli liitetty kuvia ja piirroksia, tarroja ja kiiltokuvia. Kaikista kääntämistäni viesteistä välittyi vahvasti tunne, että jokaiselle kummille juuri tämä lapsi on oikeasti tärkeä. Lapsen kuulumisistaan oltiin aidosti kiinnostuneita ja lapselle haluttiin välittää tunne, että täällä kaukana Suomessa on joku, jonka ajatuksissa ja sydäntä lähellä lapsi on. ”Olen saanut olla kummisi siitä asti kuin olit 3-vuotias, ja tuntuu uskomattomalta, että nyt olet jo 16…”.  

pexels-photo-744974-scaled.jpeg

Myöhemmin iltapäivästä eivät pienet runonpätkät tai otteet suomalaisista joululauluista enää kauhistuttaneet, vaan niihinkin löytyi sopivat englanninkieliset sanaparit. Olisi hauska tietää, miten ne sitten lopullisesti taipuvat kohdemaissa, kun viimeinen käännöstyö paikalliselle kielelle on valmis. Hohtavat hanget ja kuusen vihreät oksat eivät välttämättä ole aivan tuttu käsite Afrikan, Aasian tai Etelä-Amerikan lapsille. 

Lähtiessäni sain lämpimät kiitokset panostuksestani. Siis yhden päivän työstä, mutta vapaaehtoistyössä kaikki työ – lyhytkin pätkä – on merkittävää ja arvokasta. Kotiin mennessäni olo oli ihmeen hyvä. Minäkin olin osaltani saanut vaikuttaa joidenkin lasten elämään. Hymyilytti. Saatoin vain todeta, että pienikin hyväntekeminen tekee hyvää myös itselle! Taidankin mennä heti ensi viikolla myös verenluovutukseen. 

World Vision on maailman suurin kummilapsijärjestö. Järjestö toimii lähes 100 maassa ja sillä on 40 000 työntekijää. Kummilapsitoiminnan lisäksi tärkeimpiä toimintamuotoja ovat erilaiset aluekehityshankkeet ja katastrofiapu. Avun piirissä on noin 100 miljoonaa ihmistä. 

Eeppo-bio.png

 

Eeppo Haukka

MARKETING AND COMMUNICATIONS MANAGER