perunat-3-scaled.jpg

Ämpärit ja lapset maailman vastakkaisilla laidoilla

”Missä jono, siellä ämpäreitä!” Nähtäväksi jää, millainen jono muodostuu – turvavälit huomioiden – People & Culture -osastollemme, kun henkilöstö pääsee noutamaan varaamiaan ämpäreitä. Kyseessä ei tällä kertaa ole ilmainen lahja, vaan pienen summan maksava, multaa sisältävä ämpäri, johon henkilöstökerholaisemme ovat istuttaneet ja alkukasvattaneet perunan taimia. Kyseessä on P&C-osaston ja henkilöstökerhon yhdessä ideoima ja toteuttama tempaus, jolla kerätään rahaa konsernin omalle hyväntekeväisyyskohteelle, Lyreco for Education -ohjelmalle.  

Hyväntekeväisyyttä yhdessä 

Lyrecon yrityskulttuuriin kuuluu työntekijät mukaan ottava hyväntekeväisyys. Lyreco for Education (LFE) -ohjelman kautta keräämme kaikissa Lyreco-maissa erilaisin tapahtumin ja tempauksin varoja, joilla mahdollistetaan lasten ja nuorten kouluttautuminen köyhissä ja kehittyvissä maissa. Ohjelman tarkoituksena on tarjota laadukasta koulutusta, lisätä koulunkäyntiaktiivisuutta ja vähentää koulun keskeyttämisiä. 

LFE-ohjelma aloitettiin vuonna 2008. Ensimmäisenä kohteena oli Bangladesh, jota seurasivat Brasilia, Vietnam, Togo ja Madagaskar. Vuodesta 2019 lähtien avustuskohteenamme on ollut Kambodža. 

Jokaiseen hankkeeseen valitaan yhteistyökumppaniksi lasten kouluttautumiseen erikoistunut kansainvälinen kansalaisjärjestö, jonka kanssa tehdään maakohtaiset toimintasuunnitelmat tavoitteineen. Hankkeen lopullisena tavoitteena on kouluttautumisen jatkuminen myös projektin päätyttyä. Siksi kaikkiin projekteihin otetaan mukaan myös paikallisia toimijoita, kuten kylien vanhimpia, opettajia ja lasten vanhempia. Heidän johdollaan yhteisöt ovat jatkossa itse vastuussa omasta koulutoimestaan.

Remote video URL

Avustustoiminta on hyvin käytännönläheistä: kouluja rakennetaan ja kunnostetaan, opettajia koulutetaan, lisätään vanhempien tietoisuutta ja sitoutumista koulunkäynnin tärkeyteen sekä hankitaan nykyaikaisia opetusvälineitä ja oppikirjoja. Osa avusta menee myös terveys- ja hygieniakoulutukseen sekä kunnollisten saniteettitilojen rakentamiseen ja kunnostamiseen. 

Erityisesti tytöillä ja jossain maissa etnisiin vähemmistöihin kuuluvilla lapsilla pelkästään kouluun pääsy voi olla haasteellista. Usein näin on, jos koulumatka on liian pitkä tai vaarallinen tai kaikki eivät vain mahdu koulurakennukseen. LFE-ohjelmalla tarjotaan kaikille yhdenvertainen mahdollisuus koulunkäyntiin ja oppimiseen.

Keräystuotoilla konkreettisia saavutuksia 

Keräystapoja on mitä moninaisempia. Suomessa olemme järjestäneet mm. pullamyyntiä, arpajaisia ja kirpputoreja – ja nyt on siis myynnissä perunan taimia ämpäreissä. Henkilöstö voi myös lahjoittaa keräykseen rahaa, jolloin Lyreco tuplaa lahjoitetun summan. 

Vaikka kerätyt summat voivat yksittäisinä tuntua pieniltä, osuu sanonta ”pienistä puroista syntyy joki” tässä aivan nappiin. Vuosien 2008–2018 aikana Lyreco keräsi ja toimitti kohdemaihin lähes kolme miljoonaa euroa, ja ohjelman piirissä oli lähes 80 000 lasta ja nuorta.

perunat-2-scaled.jpg

Kohdemaamme on Kambodža vuoteen 2022 asti. Tavoitteena on kerätä miljoona euroa neljän vuoden aikana ja tukea 11 000 lasta ja teini-ikäistä kahdeksassa peruskoulussa ja 18 lukiossa. Tuemme kouluhankkeita syrjäisissä provinsseissa, joissa tuki tuo myönteisiä vaikutuksia erityisesti etnisten vähemmistöjen paikallisyhteisöissä. Hankkeessa keskitymme varmistamaan, että lapsilla on pääsy laadukkaaseen koulutukseen, mukaan lukien tieto- ja viestintätekniikka. Olemme rakentaneet myös täysihoitoloita, jotta myös kauempana asuvilla koululaisilla on tasa-arvoiset opiskelumahdollisuudet.  

Perunat Suomessa ja parempi koulu maailman toisella laidalla 

Ja sitten niistä ämpäreistä – itse varasin kaksi. Juhannuksena ajattelin sillin kaverina tarjota uusia perunoita ”omasta maasta”. Samalla lähetän lämpimät ajatukset maailman toiselle laidalle, pienille ja vähän isommille koululaisille. Kun lapsi menee kouluun, kansakunta kehittyy.

Eeppo-bio.png

 

Eeppo Haukka

MARKETING AND COMMUNICATIONS MANAGE