1-1 (3).jpg

Sananen työpisteen ergonomiasta

Kevään 2020 poikkeusolot pakottivat suomalaiset tekemään vihdoin sen digiloikan, josta on puhuttu jo vuosia. Sadat tuhannet työntekijät siirtyivät lähes yhdessä yössä toimistolta kotiin tekemään etätöitä. Etätyöskentely oli monelle uutta, ja sillä oli seurauksensa. Yksi niistä oli tämän blogin aihe, eli huonon työergonomian aiheuttamat kiputilat ja rasitusvaivat.

Ei ole sinänsä yllättävää, että niin moni kärsii erilaisista rasitustiloista. Harvalla meistä on kotona yhtä ergonominen työpiste kuin toimistolla. Siinä missä yksi saattaa tehdä etätöitä huteralla parveketuolilla, toinen voi kyhjöttää matalalla sohvapöydällä lepäävän läppärin yllä ja kolmas tihrustaa heikossa valaistuksessa keittiönpöydän äärellä. Entisessä maailmassa nämä eivät muodostuneet ongelmaksi, kun etätöitä tehtiin huonoissa olosuhteissa vain päivä tai pari viikossa.

2-1 (4).jpg

Kevään ja kesän mittaan alati pahenevat selkä- ja hartiavaivat avasivat kuitenkin monen silmät, ja arvostus laadukkaita työvälineitä kohtaan on selvästi kasvanut. Ainakin allekirjoittanut otti opikseen ja odottaa parhaillaan kotiin tilaamaansa sähköpöytää, entistä suurempaa näyttöä ja ergonomista työtuolia.

Syksyn mittaan moni meistä palaa toimistolle, mutta samaan aikaan useat jatkavat ainakin osittain etätyön tekemistä, jolloin säännöllisesti käytettyjä työpisteitä on yhden sijasta kaksi. Tuhannen taalan kysymys onkin nyt tämä: onko sinulla riittävän ergonomiset työvälineet sekä toimistolla että kotona?

Jos pudistelet päätäsi, jatka lukemista. Kerron, millaisilla toimenpiteillä ja välineillä voit nopeasti parantaa työergonomiaasi.

Istu oikein

Istumme aivan liikaa, mutta istumisen aiheuttamia ongelmia voi ennaltaehkäistä pienillä ja yksinkertaisilla korjausliikkeillä. Istumisesta voi tehdä ergonomista oikeanlaisilla työvälineillä ja niiden oikeaoppisella sijoittelulla ja käytöllä. Näyttöpäätetyötä tekevän on hyvä lähteä liikkeelle hyvästä perusasennosta, jossa sinulla on:

 • rennot hartiat ja suora niska
 • ristiselkää tukeva työtuoli
 • jalat tukevasti maassa tai jalkatuella
 • kyynärvarret vaakatasossa ja linjassa työtason kanssa
 • hiiri ja näppäimistö vierekkäin samalla tasolla
 • näyttö suoraan edessäsi ja hieman katseen vaakatason alapuolella
 • hyvä valaistus ilman heijastuksia tai häikäisyä.
3-1 (4).jpg

Nouse välillä ylös

Seisomaan nouseminen, vaikka lyhyestikin, parantaa verenkiertoa ja ennaltaehkäisee istumisen aiheuttamia tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Veren kiertäessä kunnolla aivotkin toimivat virkeämmin, jolloin keskittymiskyky paranee. Lisäksi seisominen parantaa veren sokeriarvoja ja kasvattaa myös energiankulutusta, joten vyötäröltä voi bonuksena kadota senttejä jo pelkän seisomisen lisäämisen ansiosta.

Jos sinulla ei vielä ole seisomatyötä mahdollistavaa työpöytää, tilaa sellainen ja toimitusta odotellessasi nouse työpäivän aikana venyttelemään ja jaloittelemaan kaksi kertaa tunnissa. Kenties voit hoitaa myös työpuhelut seisten? 

Vaihda toimimattomat työvälineet 

Moderni toimistotyöläinen ei saa paljoakaan aikaiseksi ilman näppäimistöä ja hiirtä. Nämä lähes kaikkeen työhön olennaisesti liittyvät työvälineet eivät kuitenkaan ole täysin ongelmattomia. Varsinkin hiirikäden puutuminen, pistely tai jopa kipu ovat tyypillisiä vaivoja tietokoneella työskentelevälle. Näytön huono sijoittelu aiheuttaa puolestaan niska- ja hartiaseudun ongelmia.

4 (6).jpg

Myös valaistus vaikuttaa suoraan työtehoon. Optimaalisessa työtilassa valaistusvoimakkuus on riittävä, valon värintoisto hyvä ja värisävy miellyttävä. Valon ei tule väristä liikaa, osua suoraan näkökenttään tai heijastua kuvaruudusta tai työtason pinnasta. 

Huonon ergonomian aiheuttamien vammojen kuntouttaminen voi viedä vuosia. Oireiden ilmaantumista ei siksi pidä jäädä odottamaan, vaan ongelmat kannattaa ehkäistä jo ennalta.  

Kokeile ainakin näitä 

Seuraavassa listassa on erilaisia välineitä parempaan työergonomiaan. Et varmaankaan tarvitse näitä kaikkia, joten kasaa tarpeisiisi sopiva setti ja vedä ostohousut jalkaan! Tulet huomaamaan eron entiseen. 

 • Sähköpöydän avulla saat työtasosi aina sopivalle korkeudelle, työskentelitpä istuen tai seisten. 
 • Satulatuoli on lonkkaystävällinen ja auttaa pitämään työasennon ryhdikkäänä. 
 • Säädettävä jalkatuki parantaa jalkojen verenkiertoa ja pitää istuma-asennon tukevana. 
 • Aktiivituolilla tai toimistopallolla istuminen pakottaa pitämään selän suorassa ja aktivoi samalla koko kehon tukilihaksia. 
 • Seisontamatto stimuloi jalkojen tukilihaksia ja tekee seisten työskentelemisestä mukavampaa. 
 • Hanki pystyhiiri tai hiiriohjain, jos hiirikätesi rasittuu tai kipeytyy työpäivän aikana. 
 • Rannetuellinen hiirimatto vähentää tarvetta kannatella hiirikättä ja näin vähentää sen rasitusta. 
 • Oikean korkuinen näppäimistö ja sen eteen asetettava rannetuki vähentävät käsien kuormitusta. 
 • Kyynärtuki tukee käsivarsia ja auttaa pitämään hartia- ja niskanseudun lihakset rentoina. 
 • Säädettävän monitorivarren avulla saat näyttösi juuri oikeaan asentoon ja vapautat samalla pöytätilaa. 
 • Puhelintyötä tekevän paras ystävä on laadukas kuulokemikrofoni, joka vaimentaa ympäristön ääniä ja auttaa keskittymään
henri-bio.png

 

Henri Vänskä

CONTENT SPECIALIST