21414.jpg

Omistaa vai lainata – onko vähemmän enemmän?

Kukapa meistä ei tuntisi keski-iän ylittänyttä pariskuntaa, joka asuisi mukavasti kerrostalokaksiossa, ellei tarvitsisi omakotitalon verran tilaa vuosikymmenten aikana kertyneen omaisuutensa säilyttämiseen? Tuon talon uumenista voivat perilliset aikanaan löytää niin pari kertaa parsittuja lastenvaatteita, ruosteisia traktorin moottorin osia, kirkkoveneen vähän käytetyn airon kuin oikeastaan ihan mitä tahansa. 

Siihen on syynsä, miksi juuri keski-ikäisille on kertynyt paljon tavaraa. Sotien jälkeen oli pulaa kaikesta, ja se jätti jälkensä suhtautumisessa materiaan. Mitään ei voinut heittää pois, koska mitä tahansa voisi tarvita vielä tulevaisuudessa. Vaikkapa seinästä poistettuja nauloja saattoi hyvin käyttää uudestaan, kun niitä hieman suoristi. Nyt nuo vähän käytetyt naulat ja ”ihan käyttökelpoiset takit” täyttävät verstaita ja ullakoita, jonne ne on unohdettu. 

Elintaso nousi vuosikymmenten saatossa kohisten, mutta nuorena opitut arvot olivat tulleet pysyäkseen. Jotkut veivät säästäväisyyden äärimmilleen, kuten monimiljardööri Warren Buffett ja IKEA:n perustaja Ingvar Kamprad. Buffett asuu edelleen vuonna 1958 hankkimassaan talossa, ja vuonna 2018 menehtynyt Kamprad osti jättimäisestä omaisuudestaan huolimatta suurimman osan vaatteistaan kirpputorilta.

2fdvd.jpg

Omistamisen renessanssi on hyvässä vauhdissa 

Nuorempi sukupolvi on vähemmän vanhempiensa ja enemmän Buffettin ja Kampradin linjoilla. 

Yhtäältä yltäkylläisyyden keskellä kasvaneet ja toisaalta maapallon rajallisen kestokyvyn tiedostavat nuoret eivät pidä materiaa yhtä korkeassa arvossa kuin vanhempansa. Jopa päinvastoin – ylimääräiseksi koetusta tavarasta halutaan päästä eroon ja uutta hyllyntäytettä ei kaivata. Omistaminen ei ole enää itseisarvo, vaan parempaa elämänlaatua haetaan palveluista ja elämyksistä. 

Muutama vuosi sitten KonMari-trendi heitti pelastusrenkaan tavaratulvan keskelle hukkuville, ja monet tarttuivat siihen innosta kiljuen. Oli helpompaa laittaa kiertoon turhat tavarat, kun siitä tuli sosiaalisesti hyväksyttyä. 

Omistamiselle on ilmestynyt viime vuosina vaihtoehtoja kuin sieniä sateella. Kaduille ovat ilmestyneet yhteiskäyttöautot ja kaupunkipyörät, ja uusiin taloyhtiöihin suunnitellaan kaikkien asukkaiden yhteiskäytössä olevia työkaluvarastoja tai kuntosaleja.  

Tällaista yhteisomistusta ja jaettua käyttöoikeutta kutsutaan jakamistaloudeksi.

3dfvvfd.jpg

Palauta käytön jälkeen 

Jakamistalouden periaate on arvostaa omistamisen sijaan käyttöoikeutta. Yhteisomistus säästää sekä rahaa että ympäristöä etenkin sellaisten tavaroiden kohdalla, joita ei tarvitse joka päivä. Tavaroiden käyttöaste nousee, kun samaa klapikirvestä tai ruohonleikkuria käyttää yhden perheen sijaan koko taloyhtiö. 

Myös monet ennen aineelliset hyödykkeet ovat siirtyneet aineettomaan muotoon. YoutubeSpotify ja Netflix ovat säästäneet asunnoista hyllymetreittäin tilaa fyysisiltä levyiltä, ja kirjahyllyjenkin täytteenä on nykyään useammin valokuvia kuin kirjoja lukemisen siirryttyä bittimuotoon ääni- ja e-kirjoiksi.  

Yhteiskäytön perustalle on rakennettu jopa maailmanlaajuisia yrityksiä, kuten taksipalvelu Uber ja asunnonvuokrauspalvelu Airbnb. Yritysten menestys todistaa, että vaihtoehtoisille omistamisen muodoille on kysyntää ympäri maailman. 

Älä luovu kaikesta 

Omistamisessa on luonnollisesti myös hyvät puolensa. Esimerkiksi harrastusvälineiden omistamisessa on usein järkeä: innokkaalla kalastajalla kannattaa olla oma virveli, vaeltajalla tukeva rinkka ja nyrkkeilijällä omat hanskat. Jos taas käyt laskettelemassa kerran vuodessa tai kahdessa, niin välineiden vuokraaminen on luultavasti fiksumpaa. 

Jokainen meistä voi tehdä omat ratkaisunsa omistamisen suhteen. Allekirjoittanut on jo siirtynyt musiikinkuuntelun, pelien ja elokuvien saralla suoratoistopalveluihin. Uber kelpaa minulle siinä missä perinteinen taksikin, eikä yhteiskäyttöautokaan kuulosta mahdottomalta ajatukselta. 

Sen sijaan en taistelutta luopuisi omakotitalostani, fantasiakirjallisuudella täyteen ahdetusta kirjahyllystäni tai soittimistani. Ikinä kun ei voi tietää, milloin iskee inspiraatio soittaa sankariheviä keskellä yötä.

henri-bio.png

 

Henri Vänskä

CONTENT SPECIALIST