rentoutuminen-töissä-1024x683

Muista rentoutua töissä – 4 erilaista rentoutumiskeinoa

15.8. vietetään kansainvälistä rentoutumispäivää, joten haluamme muistuttaa, miten tärkeää rentoutuminen on työhyvinvoinnin kannalta. Rentoutumisella on useita hyötyjä: se rauhoittaa mieltä ja kehoa, lievittää stressiä, parantaa vastustuskykyä sekä helpottaa keskittymistä.

Rentoutumistapoja on olemassa lukuisia, mutta niiden toimivuus on yksilöllistä. Itselle paras tapa rentoutua selviää vain kokeilemalla. Kannattaa siis rohkeasti kokeilla myös uusia ja oudoltakin kuulostavia rentoutumismenetelmiä. Kokeile vaikka näitä keinoja:

antonika-chanel-zTgFtM6M9Gs-unsplash-683x1024.jpg

Mindfulness

Mindfulness on jo vuonna 1979 kehitetty buddhalaiseen filosofiaan pohjautuva meditaatiomenetelmä, joka kehitettiin alun perin kroonisesti sairaiden potilaiden hoitoon. Nykyään mindfulness on varsin yleisesti käytetty menetelmä, jolla voi parantaa kenen tahansa hyvinvointia.

Mindfulnessin tavoitteena on, että ihminen oppii keskittymään nykyhetkeen ja hyväksymään sen hetkiset ajatuksensa, tunteensa ja kokemuksensa. Tietoisuustaitoja kehitetään erilaisten harjoitusten avulla, joita ovat kehon kuuntelu, hengitykseen keskittyminen ja ympäristön tarkkaileminen.

Mindfulness-tunteja voi järjestää työpaikalla koulutetun ohjaajan johdolla. Lisäksi internetistä löytyy monia vinkkejä, videoita ja sovelluksia, joiden avulla harjoituksia voi tehdä myös itsenäisesti yksin tai työkavereiden kanssa.

toa-heftiba-a9pFSC8dTlo-unsplash-683x1024.jpg

Hieronta

Hieronta on erinomainen tapa rentouttaa mieltä ja avata kehon jännitystiloja. Esimerkiksi toimistotyöntekijälle se on erinomainen keino niska- ja hartiaseudun jumien avaamiseen.

Hieronnassa lihaskudoksia käsitellään niin, että lihakset pehmittyvät, aineenvaihdunta tehostuu ja verenkierto vilkastuu. Hieronta rentouttaa myös mieltä, koska se auttaa kehoa vapauttamaan mielihyvähormonia eli serotoniinia ja vähentämään stressihormonia eli kortisolia.

Säännöllisen hierontamahdollisuuden tarjoaminen työntekijöille, on hyvä keino pitää huolta heidän hyvinvoinnistaan. Näin tehdään myös Lyrecolla, sillä toimistolla käy oma hieroja.

adult-beautiful-blur-374703-1024x683.jpg

Musiikin kuuntelu

Mieleisen musiikin kuuntelu on joillekin helppo tapa saavuttaa rentoutunut tila – vaikka työnteon lomassa. Musiikki vaikuttaa aivojen sähköiseen toimintaan tuottamalla alfa- ja theta-aaltoja, mikä rentouttaa mieltä säilyttäen kuitenkin samalla aistitoiminnan valppauden.

Lisäksi rentouttavan musiikin kuuntelu hidastaa sympaattisen hermoston toimintaa, jolloin syke ja hengitys rauhoittuvat ja lihasjännitys laukeaa. Musiikin rentouttavuus riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä. Toisille rentouttavinta musiikkia on rock, joillekin taas klassinen musiikki tai vaikka luonnon äänien kuunteleminen.

exercise-1024x683.jpg

Liikunta

Erilaisten liikuntamuotojen joukosta löytyy varmasti jokaiselle sopivia lajeja, joita voi harrastaa sekä yksin että yhdessä. Työpaikalla voidaan järjestää myös yhteistä liikuntaa vaikkapa taukojumpan muodossa. Lyrecolla pidetään päivittäin yhteisiä taukojumppia, ja lisäksi toimitiloissamme on oma kuntosali ja pingispöytä.

Sanna-Bio.png

 

Sanna Kuusakoski

GUEST WRITER