xmas-blog-930x620

Jää joulun vapaille rennolla mielellä – tarkistuslista työpaikalle

Joulu tuo monelle kaivattuja vapaapäiviä ja mahdollisuuden irrottautua töistä. Yhdessä läheisten kanssa vietetty aika on tehokas keino nollata työt mielestä ja ladata henkisiä akkuja. Joskus käy kuitenkin niin, että kesken rentouttavan ja mukavan hetken muistat yhtäkkiä tekemättömän työasian, joka jää vaivaamaan mieltä pitkäksi aikaa. Tänä vuonna voit vähentää turhaa stressiä laatimamme tarkistuslistan avulla. 

blur-bokeh-card-celebration-263877.jpg

Vietitpä vapaita sitten kotona tai reissussa, aloita valmistautuminen jo töissä hoitamalla kuntoon ainakin seuraavat asiat: 

Muista joulutervehdykset 

Joulu on hyvä hetki muistaa kollegoita ja kiittää heitä kuluneesta vuodesta. Joulutervehdys voi olla pelkkä sähköpostiviesti, mutta tee siitä silloin henkilökohtainen viesti kiittämällä jostakin tietystä asiasta. Voit esimerkiksi kiittää kollegaa hyvin hoidetusta projektista tänä syksynä ja kertoa, että hänen kanssaan oli mukava työskennellä. 

Ennakoi deadlinet

Onko asioita, jotka erääntyvät lomasi aikana? Hoida laskut maksuun tai laskuta asiakkaitasi. Vuoden vaihteessa katkolla olevat sopimukset on hyvä hoitaa kuntoon hyvissä ajoin. Briiffaa myös kollegaa, jos poissaoloaikanasi on tehtäviä, jotka vaativat reagointia.

Hyödynnä ajastamista 

Helpota vapailta paluutasi ajastamalla kaikki, mikä on mahdollista. Täytyykö sinun muistaa lähettää meiliä asiakkaalle heti vuoden ensimmäisenä työpäivänä? Mikset ajastaisi sitä jo valmiiksi? Entä kaipaavatko yrityksesi some-kanavat sisältöä poissa ollessasi? Ajasta postaukset etukäteen.  

silver-click-pen-on-open-book-210660.jpg

Päivitä kalenteri ajan tasalle 

Ennen vapaitasi ajattele jo hieman pidemmälle; miltä työviikko näyttää palatessasi? Tarkista ja päivitä työkalenterisi ajan tasalle. Muista sallia itsellesi kevyt laskeutuminen töihin ja vältä buukkaamasta kalenteriasi heti täyteen – jo pelkkä sähköpostiviestien läpi selaaminen ja tilanteen tasalle pääseminen ottaa aikansa. 

Laita automaattiset vastaukset päälle 

Sähköpostiin on erityisen tärkeää laittaa automaattiset vastausviestit päälle. Viestistä on hyvä käydä ilmi poissaoloaikasi ja keneen olla yhteydessä sinä aikana. Jouluna voit lisätä viestiin mukavan tervehdyksen. Muista myös työpuhelimesi; käännä puhelut vaihteeseen, lisää vastaajaviestiisi tiedot poissaoloajastasi ja sulje lopulta puhelin kokonaan loman ajaksi. 

Tyhjennä muistisi 

Jos lähdet vapaille kiireessä, työasiat saattavat jäädä päähäsi pyörimään ja tupsahtaa mieleesi juuri silloin, kun yrität rentoutua. Ota itsellesi pieni hetki aikaa ennen vapaille lähtöä ja istahda työpöytäsi ääreen kirjoittamaan ylös kaikki asiat, jotka pyörivät mielessäsi. Etenkin ne pienet irralliset mutta tärkeät tehtävät, jotka käyttävät paljon muistikapasiteettia ja tupsahtelevat mieleesi miten sattuvat. Kirjaamalla kaiken ylös helpotat myös töihin paluutasi, sillä näin sinulla on valmis lista tehtävistä, joiden avulla pääset helposti takaisin kiinni työarkeen. Voit kirjoittaa asioiden perään myös pienen kommentin, kuten ”Tee tämä ensimmäisenä kun palaat” tai ”Tämä idea sopisi tammikuun kick offiin”. 

white-laptop-female-hand-note-pen-phone-desk-6471.jpg

Siivoa pöytä

Pöydän siivoamisesta on kaksi tärkeää hyötyä. Ensinnäkin siivous auttaa sinua varmistumaan, ettei loman ajaksi jää tekemättömiä tehtäviä. Käy siis läpi myös se pöydän kulmalla notkuva epämääräinen paperipino, jotta mitään ei jää piiloon ja unohdu. Toiseksi, siistiltä pöydältä on helpompi aloittaa työt vapaiden jälkeen. 

Joulukuu on useimmille vuoden kiireisintä aikaa töissä, ja siksi rentoutuminen ja riittävä lepo ovat tärkeitä. Pyri vapaa-ajalla jättämään työasiat mielestäsi ja nauti kaikesta hyvää mieltä tuottavasta ympärilläsi! 

Krista.png

 

Krista Vallinrinne

OFFICE ENABLER