
Lyrecos kantine beholder sit svanemærke
Tilbage i 2019 var vores kantine blandt de første private kantiner, der blev svanemærket. Det er med stor stolthed, at den netop har opnået en re-certificering ved bl.a. at minimere mad- og produktionsspild.
Der er stolthed blandt personalet hos Lyreco Danmark, hvor vores kantinen netop har opnået en re-certificering af svanemærket for sit fokus på at nedsætte madspild med intelligente løsninger og samtidig have fokus på at nedbringe energiforbruget.
For selvom køkkenet allerede fik det anerkendte miljøcertifikat i 2019, så er det nødvendigt at være i konstant udvikling for at få lov at blive re-certificeret hvert tredje år. Den fortsatte udvikling har konkret betydet stort fokus på miljømærket kemi og rengøringsmidler, minimering af vand- og elforbruget og et øget fokus på at nedbringe madspild. Den nyindkøbte opvaskemaskine bruger derfor mindre energi og doserer selv miljømærket afspænding og sæbe, så risikoen for overdosering elimineres.
”Det er første gang, jeg arbejder i en svanemærket kantine, og det er superspændende. Vi er så glade for, at vores indsats nu bliver anerkendt med en re-certificering,” siger Vibe Skaarup, køkkenchef i Food og Co. og daglig leder af Lyrecos kantine.
Portionsanretninger nedsætter madspild
Hver dag spiser 150 kollegaer i vores kantine, hvor langt størstedelen af maden er portionsanrettet i små skåle og på tallerkener. Det er der en helt særlig årsag til. Tallerkenspild er nemlig den allerdyreste form for madspild, fordi det er rigtig mad, der ellers kunne være blevet spist eller genbrugt.
Køkkenet har længe arbejdet med at nedsætte produktionsspildet, som er spild fra råvarerne, når maden bliver klargjort til servering. Med en automatisk vægt får personalet løbende indblik i produktions- og madspild, og som noget nyt bliver tallet offentliggjort på en tavle i kantinen. På den måde får vores medarbejdere en øget bevidsthed. Andre kantiner bruger også vægte, men Lyreco er blandt de få, der bruger tallene aktivt i kampen mod spild.
”Jo flere serveringer, der er portionsanrettet, des mindre har gæsterne tendens til at overspise. Det betyder mindre madaffald. Derudover har vi adskilt buffeten fra selve spiseområdet, fordi erfaringen viser, at vi generelt tager færre portioner, når vi ikke kan se maden. Man må selvfølgelig altid bede om mere, hvis man ikke er mæt,” forklarer Vibe Skaarup med et smil.

Efter dagens frokost vejer Vibe Skaarup dagens produktionsspild, som denne dag primært består af appelsinskræller og indmad fra peberfrugter. Efter at have lavet mad til 150 personer er der kun lidt over 5 kg produktionsspild. Foto: Lyreco
Fredage uden fast menukort
På grund af kantinen faste sortiment med mange ’portionsanrettede’ retter er der som sådan ikke ’rester’, men der er naturligvis både råvarer og retter, der kan indgå i nye fortolkninger, når ugen går på hæld.
"Vi har et arbejdsrum til at forædle og tilpasse de retter og råvarer, der har været i køkkenet i løbet af ugen, og ved at lade fredagens menu være åben for muligheder kan vi minimere madspildet yderligere," forklarer Vibe Skaarup.
Og når dagen er slut, kan vores medarbejdere tømme buffeten for resterne for 35 kr., og har man sin egen beholder med, sparer man både engangsemballage og en 10’er på regningen. På den måde kan kollegaerne sikre sig nem aftensmad, samtidig med at madspildet reduceres yderligere.